Eyvah Ooooobleckk!!
22 Mayıs 2017 Tarihinde Eklendi.

Eyvah Ooooobleckk!!

2. sınıf öğrencilerimiz, Non-Newtonian Fluid deneyi ile Oobleck’i keşfettiler. Maddenin katı, sıvı gaz hallerini öğrenen öğrencilerimiz daha sonra mühendis oldular ve Oobleck gezegenini istila eden uzaylılardan tüm canlıları kurtarmak için birer uzay gemisi tasarladılar. Son bölümde ise, öğrendikleri metotları kullanarak kendi sonuçlarını sundular. Böylece analitik düşünme becerilerini geliştirdiler, oyun oynayarak, konuşarak, anlatarak bilimi keşfetmenin keyfine vardılar.

Harikulade Bir Buluşma

Tüm fikirlerin barış içinde birlikte yer aldığı yegane mekanlar olan kütüphanelerin yazar - okuyucu buluşmasına ev sahipliği yapması, insan ilişkilerinde empati ve ötekinin yeşermesinde önemli bir rolü vardır.

Kütüphane Haftası çerçevesinde “TED Kitapsever Kulübü” ile “Ayda Bir Kitap Konuşuyoruz” okulumuz kitap kulüpleri, Kütüphane Öğretmenimiz Sevil Sarp’ın moderasyonunda edebiyatseverler, gazeteci-yazar Mine Söğüt ile okulumuz kütüphanesinde buluştu.

“Şahbaz’ın Harikulade Yılı 1979” kitabı ekseninde yapılan söyleşide ise tema “kötülük”tü. Bünyesinde “kötü”yü meşrulaştırmış insanın, hayatın ve varoluş sürecinin sorgulandığı kitapta Söğüt, “bellek” kavramını yeniden tanımlatıyor bizlere.  Doğanın, insan dışında tüm canlıların zamanla ve anımsamakla ilgili çok sağlam yapıları olduğunu belirten yazar; insanoğlunun geçmiş ile gelecek arasında “o an” ı yaşamadığını ve bağlantısızlıkla başlayan kayıt sürecinin ise deformasyona uğradığını anlatıyor.

Masalsı bir edebi dille yazılmış bu roman tadıyla, kokusuyla okuyucuyu sarıp sarmalayan enfes bir okuma süreci deneyimi yaşatıyor.

Velilerimizin ve öğretmenlerimizin yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, Mine Söğüt’ün kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

Bodrum’un güneşi, Mardin’e ulaştı!

Yaklaşık iki ay önce, TED Bodrum Koleji olarak “Arkadaşım Üşümesin!” diyerek bambaşka bir yolculuğa çıktık. Bu yolculukta, öğretmenlerimiz, velilerimiz, öğrencilerimiz, çalışanlarımız, el ele verdik; Ülkemizin soğuk bölgelerinde mevsim ve çevre şartlarıyla savaşan çocuklara, emek, sevgi, dostluk, sıcaklık taşımak için çalıştık. Ders aralarında, oyun oynamak yerine kız/erkek demeden örgü ördük, yünler topladık, kıyafetlerimizi gözden geçirdik, içimize sinmedi, alışverişler yaptık, hangi mont daha sıcak tutar, hangi çizme daha dayanıklıdır hepsini öğrendik.

Bir koli, bir koli daha derken, gönderim zamanı geldiğinde toplanan kıyafetlerin çokluğuna inanamadık. Büyük bir sınıfımızı, toplanan eşyalara ayırdık, onları yaşlarına, kullanım alanlarına göre sınıflandırdık, katladık, poşetledik, bazılarının içine küçük notlar, resimler ekledik.

Sonra öğrendik ki, Bodrum’un güneşi ilk olarak Mardin’e ulaşmış. Oradaki arkadaşlarımız bizlere teşekkür fotoğrafları ve filmler çekip yollamış. Şimdi, uzaklardaki arkadaşlarımıza söylemek istediğimiz bir şey var; Asıl biz teşekkür ederiz. Zor şartlarda öğrenmenin, öğretmenin değerini bizlere yeniden anımsattığınız için.

TED Bodrum Koleji olarak dileriz ki, çocuklar asla üşümez.

Bir Destandır Çanakkale!

Tarihin akışını değiştiren, bağımsızlığı uğruna canını vermekten çekinmeyen Türk milletinin kahramanlık destanı Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılını kutluyor, Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi şükran ve rahmetle anıyoruz.

BİR DESTANDIR ÇANAKKALE! 100. YILINDA ÇANAKKALE ZAFERİ from Ted Bodrum Koleji on Vimeo.

Kimyasal ve Fiziksel Değişimler

6. sınıf öğrencilerimiz bu hafta ‘Kimyasal- Fiziksel Değişimler’ konusunu üç farklı deneyle gerçekleştirdiler. Deneyleri yaparken gözlemledikleri  renk değişimi, enerji -gaz çıkışı, çökelti oluşumu olaylarını heyecanla gözlemlediler. Deney sonuçları ve maddenin yapısındaki değişimler hakkında çıkarımlarda bulunurken kimyasal  tepkimelerde maddenin kimliğindeki değişimi yorumladılar.