Türk Eğitim Derneği

BİR RÜYADAN GERÇEĞE…

Modern bir Türkiye için eğitimin vazgeçilmez olduğunu düşünen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1 Kasım 1925 tarihinde TBMM’nde söylemiş olduğu şu sözler, Türk Eğitim Derneği meşalesinin ilk kıvılcımlarını ateşledi: “… Bilim ve eğitimde ilerlemeye yönelik genel isteği yerine getirebilmekten daha çok uzağız. Önümüzdeki yıl için sizlerden, devletçe yapılabilecek en büyük özveriyi rica ederken, varlıklı olan vatandaşlarımıza da korumalarına verilmiş olan çocuklarımızı, özel girişimleri ile okutup yetiştirmelerini önemle öğütlerim.”

Ülkemizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Türk Eğitim Derneği “Türk Maarif Cemiyeti” adıyla, 31 Ocak 1928’de kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin önde gelen temsilcilerinin ve iş insanlarının büyük fedakârlıklarıyla kurulan Cemiyet; ülke çapındaki başarılı çalışmaları üzerine, 12 Aralık 1939 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile “kamu yararına çalışan dernek” statüsü edindi ve 1946 Haziran ayından itibaren de “Türk Eğitim Derneği” adını aldı.

Derneğin ilk tüzüğünde yer alan “Cemiyet, siyasi hiçbir gaye gütmeyip sadece memleket gençliğinin tahsil ve terbiyesine yardım ile iştigal eyler.” şeklinde belirtilen temel amaç, bugün de geçerliliğini korumaktadır. Türk Eğitim Derneği, kurulduğu günden bugüne bu temel ilkeye sadık kalarak çalışmalarını yürütmektedir.

Türk Eğitim Derneği bugün; okulları, üniversitesi, temsilcilikleri, öğrenci yurtları, düşünce kuruluşu, senfoni orkestrası, okullarının mezun dernekleri, spor kulüpleri ile ülke çapında ve KKTC’nde faaliyet göstermektedir.

www.ted.org.tr