TED Meşalesi 90 Yıldır Yanıyor!
05 Şubat 2018 Tarihinde Eklendi.

TED Meşalesi 90 Yıldır Yanıyor!

Türk Eğitim Derneği 90. kuruluş yıl dönümü resepsiyonu Ankara'da muhteşem bir organizasyonla gerçekleşti. Bir asra yaklaşan geçmişiyle gücünü milletinden alan ve kuruluş emrini bizzat Atatürk’ün verdiği Türk Eğitim Derneği 90 yaşında! Eğitime adanmış misyonuyla ve bir asra yaklaşan öyküsüyle Türk eğitim sisteminin köşe taşlarından olan Türk Eğitim Derneği, 31 Ocak Çarşamba günü Ankara’da düzenlediği muhteşem bir resepsiyonla 90. yıl kutlamalarına ev sahipliği yaptı.

Geceye, Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Eski bakanlar ve meclis başkanları, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve eğitimciler katıldı. Başkent Üniversitesi Kurucusu ve yönetim üst kurulu başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal da, bu özel günde TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu'nun daveti üzerine geceye katılan isimler arasındaydı.

Siyasetten iş dünyasına, sanat camiasından eğitim dünyasına kadar pek çok ismin katıldığı resepsiyonda bir ilk yaşandı. Cumhuriyet tarihinin dokuz milli eğitim bakanı (Ali Naili Erdem, Vehbi Dinçerler, Köksal Toptan, Turhan Tayan, Mehmet Sağlam, Metin Bostancıoğlu, Necdet Tekin, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz) ilk kez aynı karede yer aldılar. Gecede konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Eğitim Derneği'nin 90'ıncı yılını kutlayarak öğrencilere kişilik, yetenek ve kabiliyetlerini en üst düzeyde geliştirmeleri için fırsat eşitliği temelinde eğitim vermeye çalıştıklarını söyledi.

Geceye okulumuzu temsilen Yönetim Kurulu Başkanımız Erdem Erken ve Okul Koordinatör Müdürümüz Sevinç Zeren katıldı.

Müzik Öğretmenlerimiz Hizmetiçi Eğitimde

Müzik öğretmenlerimiz, TED Adana Koleji’nde gerçekleşen “Çocuk Korolarında Müzikal Eğitim ve Performans Yöntemleri” konulu hizmetiçi eğitim çalıştayına katıldı. Üç gün süren koro çalıştayının son günü ünlü Koro şefi Mete Gökçe ile Türkiye’deki tüm TED okulları müzik öğretmenlerinden oluşan dev koro konseri izleyenleri büyüledi.

Okulumuzda P4C Farkıyla Felsefe Dersleri Başladı

Okulumuzda felsefe dersleri, P4C pedagojik yaklaşımıyla gerçekleştiriliyor. M.Lipman, A. M. Sharp, E. Worley, P. Worley ile birlikte anılan P4C yaklaşımı, felsefe tarihini ve akımlarını öğretici nitelikte olmayıp felsefe kavramlarıyla çalışan, kavramları anlamaya çalışan, analiz eden, sınırları konusunda sorular soran, düşünce ve yargıları soruşturup, eleştiri süzgecinden geçiren bir pedagoji. Bu pedagojiyle eleştirel düşünme, kavram analizi, hipotez oluşturma, varsayımları sorgulama, örnek ve karşı-örnek sunma, akıl yürütme, soruşturmayı takip etme, yaratıcılık, analojiler üretme, “ya şöyle olsaydı” türünden alternatifli düşünme, düşünceleri kişiselleştirmeme, gelişen düşüncelerle fikirlerini değiştirebilme esnekliğini kazandırma, düşünceleri birlikte geliştirme, farklı fikirleri kabullenme gibi sosyal iletişim becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Felsefe yapmayı ve düşünmeyi deneyimleten P4C pedagoji yaklaşımı, katılımcının bilme sürecini inşa edecek yeterlikte olduğunu kabul eder, dersten ziyade bir soruşturma esastır, tarzsa didaktik değil diyalojik yapıdadır. Dolayısıyla söz konusu olan sınıftan farklı olmak üzere aktif ve dinamik niteliklerini sergileyen; “soruşturan topluluk”tur. Öğretmen/Eğitmen ise geleneksel öğretim anlayışındaki; hakem rolündeki sınıfın tek otoritesi, hakim rolündeki gibi neyin, ne kadar doğru olduğunun karar vericisi, tek ve tartışılmaz doğruyu hiyerarşik bir tarzda aktaran bir öğretici gibi olmayıp soruşturma topluluğunun tek tek ve beraberce düşünmesini sağlayan, düşünce ürünlerinin serbestçe dillendirilmesini özendiren bir rehber, kolaylaştırıcıdır.

Eko Team Çalışıyor

Eko-Team  ve 6.sınıf öğrencilerimiz geçtiğimiz yaz sonu Torba' da çıkan yangında zarar gören alanda Orman İşletme Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi’nin de destekleriyle gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarına katıldı.

TED Bodrum Koleji öğrencileri, kütüphanelerde dünyayı keşfediyor.

TED Bodrum Koleji’nde, Kütüphane Haftası, kitaplarla, öğrenme ve araştırma aşkıyla dolu etkinliklerle devam ediyor.

Öğrencilerimiz, hafta kapsamında iki ayrı kütüphane gezisi gerçekleştirdiler. Önce, “araştırma kütüphanesi” niteliği ile benzersiz bir yere sahip olan INA’yı, ardından da İlçe Halk Kütüphanesi’ni ziyaret ettiler.

Texas A&M Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren INA- Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, su altı kazıları, araştırmalar ve  restorasyon çalışmalarını Bodrum’da yürütmektedir. Enstitü, Türkiye’deki batıkların (Gelidonya Burnu, Şeytan Deresi, Yassıada , Bizans Cam Batığı, Seçe Limanı, Helenistik Batık, Ulu Burun, Selimiye-Bizans Batığı, Tektaş Burnu-Klasik Batık ve Papuç Burnu-Eski Batık) çıkartılmasına destek vermiş ve gelişmesine yardımcı olmuştur.

Sualtı Arkeolojisi üzerine dünyada yayınlanmış çok değerli kaynakların da toplandığı ve araştırmacıya sunulduğu enstitü kütüphanesi ise, master düzeyinde araştırmacıların kabul edildiği bir araştırma kütüphanesidir.

İlçe Halk Kütüphanesi’nde ise 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99. Yıldönümü’nde hem araştırma yöntemlerini öğrenmek, hem de bu anlamlı günde özel bir anma gerçekleştirmek amacı ile öğrencilerimiz Çanakkale Zaferi hakkında bilgi topladılar.

Kütüphaneler Haftası dolayısıyla ziyaret ettiğimiz iki kütüphanede öğrencilerimiz, uluslararası düzeyde Bodrum’da var olan bir kütüphanede, sualtı arkeolojisinin  bir disiplin olarak dünyada ve ülkemizdeki yeri hakkında bilgi sahibi oldular. İlçe Halk Kütüphanesi’nde ise Çanakkale Savaşı’nın tarihteki önemini, detaylı kaynakça ile farklı bir atmosferde pekiştirme olanağı buldular.